Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUCU BOZAN ŞEYLER

1 Soru: Baş ve göğüs balgamını yutmanın oruca bir zararı var mıdır?
Cevap: Bağ ve göğüs balgamını ağız boşluğuna ulaşmamışsa yutmak sakıncasızdır. Hatta ağız boşluğuna ulaşmış olsa da onu yutması orucunu bozmaz. Gerçi müstehap ihtiyata göre onu yatmasa daha iyi olur.
sistani.org/26068
2 Soru: Acaba hastalık sebebiyle kulak, göz veya buruna dökülen damla orucu batıl eder mi?
Cevap: Göz ve kulağa dökülen damla – her ne kadar tadı boğaza ulaşsa da - orucu bozmaz. Fakat eğer ilacı buruna damlatırsa; boğaza ulaşıp ulaşmadığını bilmezse, onu boğaza ulaştırmayı da kastetmezse orucu bozmaz.
sistani.org/26069
3 Soru: Sabah ezanından önce uyandım ve cünüp olduğumu gördüm. Fakat utandığım için cenabet guslünü yerine getirmedim, o şekilde oruç tuttum. Acaba orucum sahih midir?
Cevap: Orucu bozan hususlardan biri insanın sabah ezanına kadar kasten cünüp olarak kalmasıdır. Eğer vaktin daralması vb. sebeplerden dolayı gusül alması mümkün değilse teyemmüm etmesi vaciptir. Fakat sabah ezanından önce gusül yerine teyemmümün vacip olmadığına dair kesin kanaati olmuşsa orucu sahihtir.
sistani.org/26088
4 Soru: Oruçlu iken eşimle seviştim ve ansızın benden meni çıktı. Acaba orucum batıl mı oldu?
Cevap: Eğer kendisinden mutmain olduğu halde ve hiçbir kastı olmaksızın meni çıkmışsa orucu sahihtir.
sistani.org/26089
5 Soru: Acaba oruçlu iken insandan meni çıkması onun orucunu bozar mı? Bu konuda uyanık olmakla uyku halinde olmak hükümde farklılığa yol açar mı?
Cevap: Uyku halinde meni çıkması orucu bozmaz. Aynı şekilde uyanık olduğunda da meni çıkmayacağından mutmain olduğu ve hiçbir kastı olmaksızın ondan meni çıkarsa orucu bozmaz. Fakat meni çıkmayacağına dair mutmain olmazsa ve kendisinden meni çıkarsa orucu batıldır. Günün geri kalan kısmında ise orucu bozan hususlardan kaçınması vaciptir. Bunun orucu bozduğunu bilmesi halinde kaza ile birlikte keffaret de vacip olur. Hükmü bilmeme konusunda mazur olmayan ve orucu bozabileceği konusunda tereddütlü olan kimseye de ihtiyatı vacip olarak kaza ve keffaret gelir.
sistani.org/26090
6 Soru: Ben Ramazan ayında oruçlu olduğum halde istimna yapıyordum. Acaba bu şekilde tuttuğum oruçlar batıl mıdır ve acaba keffaret ödemem gerekir mi?
Cevap: Eğer biri orucu bozduğunu bilmediği halde istimna/mastürbasyon yaparsa ve bilgisizliğinde mazur olursa orucu sahihtir.
Kendisinden meni gelmeyeceğinden mutmain olduğu halde kendisiyle oynar ve kastetmediği halde ondan meni çıkarsa orucu sahihtir.
Eğer orucu batıl ettiğini bildiği halde istimna yaparsa ona kaza ile birlikte keffaret de vacip olur. Hükmü bilmeyen kişi eğer bilgisizliğinde mazur değilse; mesela bu işin orucu bozan hususlardan biri olabileceği ihtimalini taşıyorsa ihtiyatı vacip olarak kaza ve keffaret ona vacip olur.
Ramazan ayının orucunu bozmanın keffareti, her gün için 60 fakirden her birine 750 gram buğday, un veya ekmek gibi gıda maddelerinden vermektir.
sistani.org/26091
7 Soru: Ben geçen Ramazan ayı içinde istimna/mastürbasyon yapıyordum. Fakat o zaman güvenilir bir kişiden bu işin oruca zararı olmadığını duymuştum. Daha sonra ilmihal kitabında orucu bozan hususlardan birinin istimna olduğunu öğrendim. Acaba o şekilde tuttuğum oruçlarım batıl mıdır, değil midir?
Cevap: Eğer biri orucu bozduğunu bilmediği halde istimna/mastürbasyon yaparsa ve bilgisizliğinde mazur olursa orucu sahihtir.
sistani.org/26092
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français