Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » BANKA

1 Soru: Bankaya yatırılan paradan sağlanan kar payının hükmü nedir?
Cevap: Eğer bankanın sermayesi Müslümanlara ait ise; Devlet veya katılım bankası olursa, Ayetullah Sistani'nin görüşü devlete ait olan kısım Meçhul'ul malik sayılır ve o parada Hakim'i Şeri nin izniyle tasarrufta bulunulabilir.Yatırımcı eğer kar kısmını şart etmez ise ve ona banka tarafından kar verilirse, Ayetullah Sistani o miktarın yarısını dindar fakirlere sadaka vermek şartıyla kullanımına izin verir. meçhul'ul malik hükmünü taşır.
Özel bankalarla ilgili:
Buralardan alınan faizi kullanmak hiç bir şekilde mümkün değildir.Alan kişi eğer bankanın sermaye sahiplerinin bu parayı kulanmasına razı olduğuna yakin ederse(emin ise), şeri açıdan o paranın sahibi sayılmasada kullanabilir ve o parayla bir şey alır ise onun sahibi sayılır.Bu hüküm bankayla şeri bir sözleşme yapılmadığında geçerlidir.
Eğer bankayla şeri ve şartları doğru bir sözleşme yapılırsa ve bankanın bu yatırılan parayı sözleşmeye uygun kullanıcağına ihtimal verilirse alınan kar oranı helaldir.
Eğer bankanın sermayesi gayri müslüm ise ister devlet ister özel olsun onlardan kar almak caizdir.
sistani.org/26012
2 Soru: Bankadan kredi kullanmanın hükmü nedir?
Cevap: Sermayesi Müslümanlara ait olan bankalarla ilgili:
Eğer devlet bankası veya katılımcı banka ise mudarebe veya taksit satışı gibi sahih bir akit üzerine aldığı meblağ konusunda akdin gerektirdiği şekilde davranmalısınız. Ortada sahih bir akit yoksa krediyi sahibi bilinmeyen mal olarak alıp Hazreti Ağanın izni ile onu kendiniz için borç şeklinde alabilir, sonra da onu size verilmiş bir borç şeklinde kullanabilirsiniz.
Eğer özel banka ise mudarebe veya taksit satışı gibi sahih bir akit üzerine aldığı meblağ konusunda akdin gerektirdiği şekilde davranmalısınız. Ortada sahih bir akit olmazsa kredi almanız caiz olmaz.
Sermayesi Gayri Müslimlere ait olan banka ve finans kurumlarıyla ilgili:
Kâr ödeme şartı onlardan borç almak haramdır. Bu durumdan kurtulmak için malı borç niyet etmeksizin bankadan alıp kullanabilirsiniz. Burada hakim-i şer’inin iznine de gerek yoktur. Gerçi sonunda onlar malın aslını ve kârını sizden alacaklardır.
sistani.org/26013
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français